Denna webbplats har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

FRI FRAKT INOM SVERIGE

BETALA MED KLARNA

1-2 DAGAR EXPRESS LEVERANS

Iolit kristaller för september månad

September Månadssten

September månadssten - Iolit


När vi tänker på månadsstenar för september, faller våra tankar ofta på safirer. Men det finns en annan mindre känd, men lika fascinerande sten som delar denna månads ära: iolit. Denna djupt blå ädelsten är en riktig skatt med en rik historia och unika egenskaper. Här kommer vi gå igenom vad som gör iolit (även kallad vattensafir) till en så speciell och älskad månadssten.

Namnet "iolit" kommer från det grekiska ordet "ios", som betyder "viol", vilket hänvisar till dess karakteristiska färg. Iolit är en variant av mineralet cordierit och kan variera i färg från en ljus lavendel till en djup blå, beroende på vinkeln från vilken den betraktas. Denna egenskap kallas pleokroism och gör iolit till en fascinerande sten att titta på, då dess färg skiftar beroende på ljusets vinkel och intensitet.

Iolit har flera egenskaper som kan bidra till personlig utveckling och lugn. Det sägs vara en sten för visioner, kreativitet och för att öka intuition.

Iolitens skönhet gör den populär i en mängd olika smycken. Från ringar och halsband till örhängen och armband, dess unika färgskiftningar ger varje smycke en speciell glans. Eftersom iolit är relativt hård (med en Mohs hårdhet på 7-7,5), är den lämplig för dagligt bruk, även om man bör vara försiktig med att skydda den från starka stötar och repor.

För att bevara iolitens skönhet och glans, bör du följa några enkla skötselråd:
- Undvik att exponera stenen för starka kemikalier och rengöringsmedel.
- Använd ljummet vatten för att rengöra stenen, och torka den med en mjuk trasa.
- Förvara iolitsmycken separat från andra smycken för att undvika repor.

Oavsett om du är född i september eller bara uppskattar ädelstenens skönhet och unika egenskaper, är iolit ett fantastiskt tillskott till vilken smyckessamling som helst. Dess djupa blå nyanser och magiska egenskaper gör den till en verkligt speciell månadssten.