FRI FRAKT INOM SVERIGE

BETALA MED KLARNA

1-2 DAGAR EXPRESS LEVERANS

Regnbågens färger

Färgernas betydelse

Färger har en fantastisk förmåga att påverka våra känslor. Genom att förstå de olika betydelserna och associationerna som olika färger har kan vi använda dem medvetet för att skapa en viss stämning eller kommunicera en specifik känsla.

Inom färgpsykologin pratar man främst om åtta färger med särskilda betydelser: röd, orange, gul, grön, blå, lila, vit och svart. Vanligtvis räknas varken vit eller svart som färger, men de påverkar ändå våra känslor och har därför en plats i sammanhanget.

Rött - Passion & Energi
Röd är en färg som ofta förknippas med passion, kärlek och energi. Det kan också vara en färg som signalerar fara, ilska eller hetsighet. Färgen röd väcker alltså starka reaktioner. Genom historien har den fått oss att skärpa våra sinnen, uppmärksamma omgivningen och agera.

Orange - Värme & Energi
Orange förknippas med en varm och energigivande känsla. Det är en färg som verkligen kan lyfta upp och ge liv åt vilket rum som helst. 

Gult - Energi 
Gult för med sig ljus och väcker bland annat optimism, energi och lekfullhet. Gul är också en färg som för tankarna till solen och glädje. Den är en färg som verkligen sticker ut och fångar uppmärksamheten. Gult är en färg som symboliserar lycka och energi. Det sägs att det kan få oss att känna oss pigga och glada, och det är därför många väljer att använda gult i sitt hem för att skapa en mer positiv atmosfär. Att omge sig med gula toner kan vara ett sätt att få en extra energikick och boosta ens självförtroende.

Många förknippar även gult med kreativitet och inspiration. Det sägs att det kan stimulera vår tankeprocess och få oss att tänka utanför boxen. Så om du känner dig i en kreativ svacka kan det vara värt att omge dig med lite mer gult för att få igång idéerna.

Grönt - Harmoni & Balans
Grön är en färg som förknippas med natur, hälsa och välmående. Det är en färg som ofta används i samband med ekologiska produkter eller tjänster för att kommunicera ett miljövänligt och hållbart budskap. Grönt kan även ha en lugnande effekt och kan vara bra att använda för att skapa en avslappnad atmosfär. Det är därför inte konstigt att många väljer att inreda sina hem med gröna toner för att skapa en harmonisk och fridfull miljö. 

Blått - Trygget & Lugn 
Blå är en färg som förknippas med lugn, säkerhet och förtroende. Det är en färg som många företag använder sig av i sin branding för att skapa en känsla av pålitlighet och professionalism. Blått kan också ha en avslappnande effekt och kan vara bra att använda i rum där man vill ge en känsla av ro och harmoni.

Lila - Harmoni
Lila är en färg som ofta förknippas med mystik, andlighet och kreativitet. Den strålar av en djup och intensiv aura som fångar vår uppmärksamhet och skapar en känsla av lugn och harmoni.

Färgen lila anses ha en terapeutisk effekt på sinnet och kroppen, och sägs kunna öka vår kreativitet och inspiration. Den symboliserar också visdom och andlighet, och används ofta i meditationspraxis för att främja inre frid och balans.

Vit - Enkelhet
Vitt förmedlar en känsla av positivitet, enkelhet, neutralitet och renhet. Vitt är även förknippat med fred och kan därför ge oss en känsla av lugn och även inspirera oss till förändring.

Svart 
Svart kan förknippats med sorg, mörker, rädsla och ondska men idag förknippas det även med en känsla av elegans, sofistikerat, exklusivt, lyxigt och minimalistiskt. Svart associeras även med makt, styrka och formalitet och är bra då man vill engagera och framföra ett viktigt och starkt budskap.

 

Det finns många andra färger som också har olika betydelser och associationer. Genom att vara medveten om hur olika färger påverkar oss kan vi använda dem på ett kraftfullt sätt i vår vardag. Så nästa gång du väljer färg på din inredning, dina kläder eller annat, tänk på vilken känsla du vill förmedla och välj färger som stödjer det budskapet. För färger har verkligen en stor betydelse i våra liv och kan göra stor skillnad för hur vi känner och agerar.

Varukorg